Sweet Innocence

Algemene informatie

Naam:

Rick van Es

Functie: Gitarist

Geboortedatum:

04-08-80
Woonplaats:

Wezep

E-mailadres:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Studie:

Engels, ATW & een beetje KCM (RuG)

Muziekstijl:

Rock ‘N‘ Roll, Baby!!

Muzikale geschiedenis:

In 1996 ben ik begonnen met het leren bespelen van gitaren en datbreng ik nu in de band tot uiting. Ik ben beïnvloed door onder andere Stevie Salas, Keith Richards, George Harrison, Mark Knopfler en Dave Gilmour. Ik ben in Sweet Innocence begonnen als slaggitarist en ben verder gegroeid tot all-round gitarist. Erik en ik bekijken in welke stijl een solo is uitgevoerd en bepalen dan wie van ons het mag gaan proberen ;)

Begin 2002 werd ik gevraagd om in te vallen in de Zwolse band Moord & Brand. Ik vervulde daar tijdelijk de rol van Lead-gitarist. Ik heb veel opgestoken van deze ervaring. Ik leerde meer op mijn eigen spel te vertrouwen. In Juni 2002 speelde ik met deze formatie in Paradiso en wonnen we de Heineken Student Music Award en werden we voor 1 jaar de beste studenten band van Nederland. Onderdeel van de prijs was het opnemen van een eigen single. Ik heb deze single mogen inspelen. Met heel veel plezier hebben we "Denkbeeldige Fan" opgenomen en het resultaat mag er zijn!! Neem contact met me op als je de single ook wilt horen.

Niet veel later ben ik ook uitgenodigd om een handje te helpen in de Blues band Double-B. Ik zorgde ervoor dat de band kon blijven optreden terwijl de nieuwe lead-gitarist het repertoire op zich liet inwerken. Op dit moment is Double-B op eigen kracht weer aan het optreden en spring ik soms bij als de eigen gitarist even niet beschikbaar is.

In 2005 zijn Ineke en ik opnieuw begonnen met een akoestisch project. Deze formatie heet Foreplay. We spelen bekende en minder bekende nummers met een meeslepende akoestische groove. We spelen voornamelijk in kroegen en dat bevalt erg goed. We zitten veel dichter bij het publiek en dat maakt het vaak spannend en intiem.

Daarnaast ben ik ook regelmatig bezig met de band Soulicious. Deze band heeft al een aantal verschillende bezetting gekend, maar eigenlijk altijd samen met bassist Alren Dijkstra. In die band stoppen we onze voorliefde voor Soul en andere dansbare muziek, dus er kan gedanst worden ;)

Ik ben, naast gitarist, ook verantwoordelijk voor de de boekingen, de techniek en deels voor het geluid binnen Sweet Innocence. Ik mag tijdens een optreden ook wat backing vocals voor mijn rekening nemen.

Muziek materiaal:

o.a. Haar Stratocaster, Bogner Shiva 2x12 Reverb,Vox V847 Wah, MI Effects Super Blues Pro, Electro Harmonix Small Stone, Barber TonePress, Korg DT-10, Rocktron Replifex, Senheiser EW172 wireless system

Favoriete artiest:

Sass Jordan, Matthew Good Band, Pink Floyd, Sarah McLachlan, Gerald de Palmas, Clannad, Joss Stone, Fleetwood Mac (die ouwe, met Peter Green), The Rolling Stones... moet ik nog doorgaan?

Andere hobby‘s:

Bijna alles wat met muziek te maken heeft, Linux, natuurwetenschappen, linguïstiek, vakantie, Frankrijk, biologie, electronica, psychologie, oude geschiedenis...

Andere info:

Ik heb op ongemakkelijke momenten dikwijls last van eibofobie...

Materiaal

Gitaren

Haar Stratocaster

Heel simpel: De beste gitaar die ik ooit heb bespeeld!

Deze gitaar is gebouwd door de bouwer Erik v/d Haar. Hij heeft een vestiging in IJselstein, bij Utrecht en is de importeur van vele exclusieve versterker- en gitaarmerken. Bij hem heb ik mijn gitaarwensen neergelegd en hij heeft deze wensen om kunnen zetten in een fantastische gitaar.

De gitaar is behoorlijk basic: Een stratocaster model met een grote jaren ‘70 kop. Ik heb gekozen voor Swamp Ash voor de body en Birds Eye Maple voor de hals en toets. De gitaar is voorzien van elementen van Suhr, in de Neck- en Middlepositie V-60 LP‘s aangevuld door een Telecaster brugelement. Verder zit er een Vintage V/d Haar tremelo op die vast is gezet tegen de body aan voor meer toon. Het geheel blijft op stemming dankzij Sperzel Locking mechanieken. De gitaar is zeer dun gelakt en heeft een transparante finish, je ziet dus gewoon al dat mooie hout!!

De specs zijn dus niet heel erg bijzonder, maar wat een gitaar!! Ik ben er heel erg blij mee en deze gitaar zorgt er ook voor dat mijn Bogner precies klinkt zoals ik wil. Klaar :)

Naast de Haar Stratocaster heb ik ook een aantal andere gitaren zoals een Vox SSC-33, een Fender Stratocaster, en een Squire Classic Vibe Telecaster. Voor de akoestische optredens heb ik een Seagul F6 Folk of een Baby Taylor klaarstaan.

Kabels

Ik gebruik Planet Waves kabels om alles aan te sluiten. 6m Tussen mijn Senheiser EW 172 draadloze ontvanger en pedalenplank, en 6m tussen pedalenplank en versterker. Verder een paar George L’s patch kabeltjes op de plank zelf en nog een paar om de Rocktron Replifex in mijn effectsloop te voorzien van signaal. Ik gebruik Planet Waves vanwege de hogere kwaliteit, ze zijn sterk en geven het gitaar signaal gewoon goed door. Het is heel belangrijk om met goede kabels te werken, het verschil tussen een goede en een minder goede kabel kan even groot zijn als het verschil tussen verschillende elementen!! Ik ben nog aan het twijfelen of ik zal overstappen op Klotz LaGrange kabels met "Silent" Neutrik pluggen. Deze kabel geeft een wat helderder signaal door vergeleken met de Planet Waves. De Planet Waves lijken echter weer wat meer output te geven... Ach ja, je blijft bezig!

Senheiser EW 172

Dit draadloze systeem heb ik aangeschaft om mezelf meer vrijheden te geven op het podium. Ik kan ook makelijker de zaal in lopen om te luisteren naar het bandgeluid tijdens een soundcheck. Ik heb dit draadloze systeem getest en vergeleken met een 3 meter lange Klotz kabel. Ik kon bijna geen verschil horen! Het is een erg handig systeem, en het is op zich wel logisch dat je flink wat geld neer moet leggen om een goede geluidskwaliteit te behouden.

Versterking

Bogner Shiva 2x12 Reverb

Ik ben in het bezit van een zwaar gemodificeerde 50 Watt Valvett/Woodstock Legend III top, een versterker van Nederlandse boden die mij al menig optreden voorzien heeft van een lekker geluid. Ik verkies deze versterker nog altijd boven een ENGL Sovereign, een Koch Multitone & Powertone en een Fender HotRod DeVille, allemaal klasse versterkers die ik in mijn bezit heb gehad. De Woodstock klinkt erg goed, vooral dankzij de inspanningen van Guido Wander van de firma Valvett Amps in Zwolle. Toch begon de versterker de laatste tijd een beetje te kort te komen op klank-gebied, mede door de kwaliteit van de gebruikte componenten zoals de eindtrafo.

Na lang zoeken, proberen en nadenken heb ik de knoop doorgehakt en heb ik een nieuwe versterker aangeschaft, een Bogner Shiva 2x12 Reverb. Ik heb gekozen voor een Combo vanwege de omvang en de draagbaarheid. Ik heb deze sinds kort omgezet in een top en een apart cabinet.

Ik heb dus gekozen voor een versterker van een "exclusief" merk, en dat is ook goed te horen. Dit geluid ligt echt een stap boven het geluid dat ik al had. Vooral het clean is eindelijk in orde, dat is de grote zwakke plek van mijn Woodstock. Het is een versterker die meer mid heeft dan ik gewend ben en daarmee kom je ideaal door de mix en heb je een geluid dat erg goed overeind blijft zonder te overheersen. Het lead kanaal is wel even wennen. ik gebruikte nogal eens het crunch kanaal van mijn oude versterkers om een soort "Clean met een randje" te krijgen. Dit werkt bij deze Shiva anders. Het Lead kanaal is behoorlijk strak waardoor clean met een randje anders klinkt dan het eigen clean kanaal van de versterker. Aan de andere kant is het lead zo wel veel strakker en gedifinieerder. Met mijn MI Effects Super Blues Pro heb ik dat bluesy clean zo weer te pakken.

Overige versterkers

Voor de kleinere locaties of de oefenruimte val ik nog wel eens terug op mijn Vox Nighttrain top. Met 15 watt buizen is er precies genoeg vermogen op tap voor dat soort situaties. Thuis heb ik een Fender Greta staan zodat de buren ook nog wat rust krijgen.

Buizen

Ik gebruik eindbuizen van het merk Svetlana en de standaard Chinese voorbuizen die in de  Shiva zaten. Mijn back-up buizen zijn van de merken JJ, Groove Tubes en Ruby. Ik heb nog een Phillips NOS buisje liggen, die pruts ik binnenkort nog even in de V1, kijken (luisteren) wat er zal gebeuren! Een mindere buis kan je geluid echt verknallen, dus altijd even opletten.

Effecten

Vox V847 Wah

Ik ben op zoek gegaan naar een Wah die kwalitatief sterk is en die een vloeiend geluid heeft. Een Cry Baby van Dunlop is een veel gebruikt pedaal, vooral omdat het bekend staat als een Hendrix effect. Het effect zelf is alleen een beetje agressief en het bereik van het pedaal vond ik niet goed genoeg. De VOX is een stukje duurder, maar ik vind dat je dat ook kunt horen. Het effect is vloeiender en geeft een natuurlijkere vervorming van het geluid. Dat is mijn menig dan tenminste, er zijn er weer heel veel die helemaal voor de Cry Baby gaan. Ik heb deze Wah laten modificeren zodat ik er een adapter op kan aansluiten. Standaard kan er namelijk alleen maar een 9 volts blokje in. Ik heb dit pedaal zelf nog gemodificeerd zodat er een true-bypass op zit. Eerst ging het gitaarsignaal nog door het hele pedaal, zelfs als het effect niet was ingeschakeld. Zo verloor ik nog iets aan helderheid en dynamiek. Hier kun je een documentje vinden waarin staat hoe ik de modificatie heb gemaakt. Het pedaal is nu niet meer in de keten te horen als het effect uit staat en zo hoort het ook!

MI Effects Super Blues Pro

Een voordelig pedaal met veel goede geluiden. Vooral in combinatie met buizenversterkers komt dit pedaal tot z‘n recht. De overdrive klinkt als een TS-9, maar dan zonder die ietwat storende midhump. Dit is allemaal wat beter gebalanceerd. Het pedaal heeft ook ongeveer 2 maal zoveel gain op tap als de illustere TS-9 en het laag komt veel beter uit de verf. Ik gebruik de Blues Pro om een soort clean-met-een-randje geluid te maken op het clean kanaal. Vrij low-gain en heerlijk om mee te bluesen.

EHX SmallStone

Ik gebruik deze klassieke Phaser niet zo heel vaak. Ik kom er binnen SI niet zo vaak aan toe. Ik ben bezig te leren iets beter om te gaan met effecten en wie weet kan ik ook in andere nummers een plek vinden voor dit mooie effect. Ik gebruik nog erg vaak mijn Wah als het iets funkier moet, maar deze phaser heeft een sterke eigen klank die wel vaker gehoord mag worden. Ik gebruik dit geluid op het cleane kanaal van mijn Bogner of soms met een beetje overdrive. Ik hou niet zo van een highgain geluid met dit effect, het lijkt dan toch een beetje te rommelig te worden. 

De SmallStone zorgt voor een kleine afname in volume wanneer deze is ingeschakeld. Eigenlijk ben ik op zoek naar een goeie warme phaser die geen last heeft van dit probleem, maar goed, ik kan hier nog prima mee werken. Daarnaast klint de Bogner zo lekker dat effecten eigenlijk niet echt nodig zijn!

Korg DT-10

De DT-10 van korg is de tuner die mij in goede stemming houdt. Een robuuste tuner die met heldere leds erg goed is af te lezen. Accuraat en een mooi design. Men zegt dat het design van de Korg Trinity en Triton is afgeleid van deze mooie tuner en dat wil ik wel geloven natuurlijk!

Rocktron Replifex

Omdat mijn Bogner Shiva van zichzelf niet in bezit is van een solo boost functie, moest ik iets anders verzinnen. Na even zoeken kwam ik er achter dat de Rocktron Repli- en Intellifex de enige 19" effecten zijn die goed met de FX-loop van de Shiva overweg kunnen. Ik gebruik de Rocktron dus ook puur voor de slag/solo volumes te maken. Verder hang ik er soms een delaytje of een tremelo effectje aan. Daarnaast kan ik met de Replifex ook om de kanalen van mijn versterker te schakelen, clean, lead en boost. Met een Boss FC-50 midicontroller schakel ik door de presets van de Rocktron.

Overige effecten

Naast de bovenstaande effecten ben ik ook in het bezit (geweest) van o.a. Visual Sound Jeckyll & Hyde, Visual Sound H2O, MXR Distortion III, MXR Custom Badass Overdrive, MXR Micro Chorus, Boss RC-3, Boss DS-1, Boss FRV-1 Carl Martin Wah, Korg Pitchblack PB01, Tech21 Blonde, Vox Tonelab ST, Aphex Acoustic Xciter.

Laatste woordje

Ik kijk veel rond op Harmony Central (www.harmonycentral.com) om daar info te vinden over allerlei producten. Je vind daar reviews en info over versterkers, gitaren, elementen, effecten en ga zo maar door. Ik kijk al lang niet meer naar het waarde oordeel bij de reviews omdat dat toch meestal heel hoog is. Het is wel interessant om alle opties en eigenschappen door te lezen. Het is gewoon leerzaam.

Op http://www.hugeracksinc.com/ zijn ook wel wat aardige dingen te vinden. Maar als je echt iets wilt weten van een bepaald product, dan moet je gewoon naar de plaatselijke muziekwinkel gaan en het ding opzoeken, bekijken en bespelen, zo leer je het meest. Oja, ik zal binnenkort ook nog wel wat foto‘s maken van mijn materiaal en deze online zetten, das misschien wel leuk om even naar te kijken.